Kamillás-kókuszos krém


Hozzávalók:

100 ml kókusztej
1 teáskanál almapektin (bioboltból)
20 g kókuszzsír
1 db kamillafilter

100 ml kókusztejet mérj ki egy kicsi tálkába. Alaposan keverd el 1 teáskanál almapektinnel. Egy kicsi lábaskába tegyél 20 gramm kókuszzsírt, és olvaszd fel. Ha felolvadt, öntsd bele a simára kevert almapektines kókusztejet, és tedd bele a kamillás teafiltert. Kb. 10 percig főzd lefedve, de közben többször megkavarva. Csak kicsit forrjon, bugyogjon.  Ha kész, kicsi tégelyekbe öntheted.

Szobahőmérsékleten egy hétig, hűtőszekrényben 1 hónapig áll el. Ha azonban a fiókod mélyén felejted, megpenészedhet, és akkor már nem szabad felhasználni!

Egy jótanács: Mindig tiszta kézzel nyúlj a szádhoz, arcodhoz! Alaposan mosd meg az arcodat, mielőtt bekened krémmel!

Ajakápoló házilag

Kedves Gyerekek!
Próbáljátok ki, milyen is egy vegyész munkája! A különböző összetevőkből ezúttal házi kozmetikumokat keverünk ki. Figyelem! Ajakápolóra a fiúknak is szükségük van, de az elkészített kozmetikumot akár oda is ajándékozhatod anyunak, nagyinak, lánytestvérednek!

 

Ajakápoló házilag

A napfénynek, szélnek kitett ajkunk könnyen szárazzá és repedezetté válik. A bőséges (napi másfél-két liter) vízfogyasztás mellett egyszerű, tápláló krémmel is védhetjük ajkunkat a fájdalmas kiszáradástól. Nincs szükség arra, hogy drága termékeket vásároljunk, hiszen ez otthon is elkészíthető, tartósítószer és káros adalékanyag nélkül!

Amire szükséged lesz:

– 15 g méhviasz (bio- és hobbiboltban vagy piacon mézet áruló bácsinál is kapható)

– 15 g kókuszzsír

– 15 g olívaolaj

Továbbá: kicsi edény, kicsi üveg, pontos konyhai mérleg, öntőformák, tégelyek és anya, apa, nagyszülő vagy nagytesó segítsége.

Az edényben melegíts egy kevés vizet. A pontosan kimért méhviaszt tedd az üvegbe, az üveget pedig a vízbe. Amikor elolvadt a méhviasz, akkor tedd hozzá a kókuszzsírt.

Ha ez is elolvadt, vedd ki az üveget a vízből, öntsd bele az olívaolajat, és alaposan keverd össze, majd öntsd kisebb formákba vagy pici tégelyekbe.

Azután tedd hideg helyre, hogy megszilárduljon.

Ezt az egyszerű, bőrtápláló ajakírt használhatod a kezed vagy az arcod ápolására is.

Érdemes hűvös helyen tartani, mivel a kókuszzsír 25 °C-on olvad. Tartósítószer nélkül is hosszú ideig eláll (a felhasznált anyagok szavatossági ideje szerint).

 

Erika néni