A félénk őzike

Ha azt mondom: Bambi,

bizonyára te is magad előtt látsz egy aranyos, fehér pamacsfarkú, kíváncsi kis őzikét. A pettyes őzgidát és történetét a rajzfilmkészítő Walt Disney rajzolta meg Félix Salten könyve alapján 1942-ben. Nevét az olasz bambino (kisgyermek) szó rövidítésével kapta.


Milyenek is az igazi őzek?

Az őzgidák áprilistól-júliusig jönnek a világra pettyes szőrrel és kifejlett látással. Úgy tűnik, hogy a kicsi őzgida a születése után nagyon sokat van egyedül. De ez csak a látszat! Édesanyja mindig ott van valahol a közelében, és figyel rá. Naponta többször is odamegy hozzá és megeteti.
Az erdőben járó turisták gyakran azt gondolják, hogy a magányos gidát anyja elhagyta, ezért megpróbálnak segíteni rajta. Simogatják vagy hazaviszik, azt gondolva, hogy majd ők gondoskodni fognak róla. A fogságban, a stressz és az anyatej hiánya miatt azonban nagyon gyakran elpusztulnak ezek a kicsi állatok. És hogy miért nem szabad simogatni sem? Mert az anyaállat visszatérve idegen szagot fog a gidán érezni, és akkor valóban elhagyja őt. Tehát, ha kirándulás közben egy pici őzgidára bukkantok, semmiképpen se érjetek hozzá!Körülbelül négy hét elteltével a gida már nemcsak fekszik,

hanem elég erős ahhoz, hogy kövesse az édesanyját. Egy hónapos kora után pettyes szőre is lassan világos vörösesbarnává, a felnőttekéhez hasonló színűvé válik.
Mivel az őzeknek pici a gyomruk, és a megevett táplálék is gyorsan végigmegy az emésztőrendszerükön, ezért nagyon gyakran, naponta 5-7 alkalommal esznek.
Nagyon elővigyázatos és félénk állatok. Ha a veszély elől menekülnek, akár 4 méteres távolságot is képesek átugrani.


Az őzbakok (fiú őzek) homlokán agancs nő.

Az agancs ritkán nagyobb 20 centiméternél, és legfeljebb hat elágazása van. Az őzbakok védik a területüket más bakokkal szemben. Miközben leszegett aganccsal próbálják az ellenfelüket eltolni, a hegyes agancsvégek miatt egy-egy állat akár meg is sérülhet. Az agancsuk minden évben leesik és majd újra nő.


A lány állatokat sutának nevezik.

Nekik nincs agancsuk. Nagyon sok ember úgy gondolja, hogy az őz a szarvas női párja. Ez azonban tévedés! A szarvas és az őz csak rokonok, két külön fajról van szó. A szarvasok nagyobb termetűek, agancsuk is nagyobb és szerteágazóbb, mint az őzeké.


Az őzek rokonai még a jávorszarvasok.

Ők a világ legnagyobb szarvasféléi. Több mint két méter magasak is lehetnek, agancsuk pedig 46 kilogrammot nyom. Európában főként a skandináv országokban élnek.


Jávorszarvas


Ismerünk még dámszarvasokat,

akiknek nyáron ugyanolyan pöttyös a bundájuk, mint a pici őzgidáknak. Az agancsuk szétálló és lapátszerűen kiszélesedő.

És az egyetlen szarvas faj, ahol a nőstényeknek is van agancsuk, még ha kisebb és vékonyabb is, mint a hímeké, a rénszarvas.

Dóri néni