Tökfejből világhírű agysebész

Emelje fel a kezét az, aki a farsangon szuperhősnek öltözött! Ki az, aki Szuperman, Batman, Pókember, Vasember vagy éppen Amerika Kapitány volt? És ki öltözött Ben Carsonnak?

Hogy kinek? Nem is ismered, és még a nevét sem tudod kiejteni – gondolhatod most magadban. Segítek: Ben Kárszon. Szupermantől és társaitól eltérően, ő egy ma is élő, hús-vér ember. Egy köztünk élő hős.

„Te egy hős vagy!” Mondták már ezt neked a szüleid, amikor nagyon bátran viselkedtél? Vagy az osztálytársaid, amikor megfogtad a világ legnagyobb pókját az osztályteremben, megmentve ezzel az „életüket”? A köztünk élő hősök azok az emberek, akik bátorságukkal, segítőkészségükkel, tudásukkal emberek életét mentik meg, teszik jobbá.

Nos, Ben Carson egy ilyen hős. Ő a tudásával szolgálja az emberiséget. Agykutatóként sok-sok olyan kisgyermek életét mentette meg, akinek az agya volt beteg. Több, fejüknél összenőtt sziámiikret választott szét műtéti úton, akik ezáltal külön-külön is teljes életet élhetnek.

Pedig amikor ötödik osztályba járt, senki sem mondta volna meg róla, hogy egyszer majd egy nagy tudású ember válik belőle. Sőt! A jegyei olyan rosszak voltak az iskolában, hogy az osztálytársai tökfejnek csúfolták, és a tanárai sem jósoltak neki nagy karriert. Amikor édesanyja, aki egyedül nevelte őt és bátyját, meglátta, hogy milyen rosszak a jegyeik (Ben bátyja, Curtis (Körtisz) is hasonló cipőben járt), azt mondta nekik, hogy imádkozni fog, hogy Isten adjon neki bölcsességet, mutassa meg, hogyan segíthet rajtuk. Ám amit másnap közölt velük, cseppet sem tetszett a fiúknak. Hetente három általuk választott tv-műsort nézhettek meg, a felszabaduló időben pedig könyvet kellett olvasniuk, amiről még olvasónaplót is be kellett mutatniuk az édesanyjuknak.

Te mit gondolsz, túl szigorú volt az édesanyjuk?

A fiúk bizony így érezték, és panaszkodtak is emiatt. Ám édesanyjuk ezt válaszolta: „Ha tovább olvastok, egy nap majd titeket néznek a tévében.” És milyen igaza lett! Egyszer az iskolában annak köszönhetően, hogy sokat olvasott a kőzetekről, egyedül ő tudta megmondani, hogy a környezetismeret tanára kezében egy obszidián kő van. Őt magát is meglepte az a felismerés, hogy e tudását csakis az olvasásnak köszönheti.

Ekkor elhatározta, hogy mindegyik tantárgyához kapcsolódóan olvasni fog, és többet fog tudni mindenkinél, azoknál is, akik csúfolják őt. Ben nem is gondolta, hogy ez mennyire meg fogja változtatni az életét!

Te tudod már, hogy mit fogsz csinálni, amikor felnőtt leszel? Ha még nem tudod, az sem baj, hiszen van időd még, hogy kitaláld. Ám van, aki már kisgyerekként tudja, hogy mit szeretne csinálni, ha felnőtt lesz. Ben is ilyen volt.

Miután a gyülekezetben a lelkész a misszionárius orvosokról beszélt, elhatározta, hogy ő is orvos lesz.

Bennek az édesanyja ismét egy fontos dolgot mondott: „Ha kérsz az Úrtól valamit, és elhiszed, hogy megkaphatod, valóban meg fogja tenni.”

Ezzel anyukája megszilárdította őt abban a hitben, hogy Isten azt szeretné, hogy orvos legyen, és ő mindig kitartott emellett.
És azt tudod-e, hogy te rendelkezel a világ legszuperebb számítógépével, amit úgy hívnak, hogy emberi agy? Ez egy csodálatos dolog, amelyet azért kaptunk Istentől, hogy tudjunk gondolkozni, és felismerhessük, hogyan oldjuk meg a problémáinkat. Használd tanulásra – tanácsolja Ben –, és Isten segítségével bármit el fogsz érni!

Hogy mindezt honnan tudom én Ben Carson életéről? Hát az őt bemutató Áldott kezek című könyvből!

Az Advent Kiadó azért adta ki ezt a könyvet, hogy minél több gyermek és fiatal megismerhesse Bent, és tanuljon a példájából. Bölcs az az ember, aki más sikeréből és kudarcából tud tanulni – olvasható ki a bölcs Salamon király szavaiból. Olvasd el te is a könyvet, és tanulj, hogy okos legyél!

Megvásárolható: adventkiado.hu