Tojásos kísérletek

Kedves kísérletezni vágyó barátaim és olvasóim!

Húsvétkor népi hagyomány, hogy tojásokat festenek az emberek, és a lányok ezt ajándékozzák a fiúknak. Én viszont most nem a tojás festésére, hanem a tojással való kísérletezésre szeretnélek bátorítani benneteket.
Első kísérlet: Hogyan állapíthatjuk meg két egymás mellett lévő tojásról melyik a főtt és melyik a nyers? Nem szabad megrázni, nem szabad feltörni.
Ehhez szükségünk van kettő tojásra. Az egyik tojást főzd meg, és ami nagyon fontos, főzés után várd meg, amíg teljesen kihűl. Ezután a tojásokat tedd egymás mellé, és hívhatod a szülőket a kísérlethez.
A megoldás: forgasd meg az asztalon egymás mellett fekvő tojásokat. A főtt tojás azonnal forogni kezd, a nyers azonban csak egy kis idő után jön lendületbe.
Miért? A tojásfehérje folyékony, ezért fékezi a tojás forgását.

Második kísérlet: Gumilabda tojásból
Szükség lesz az előző kísérletből a nyers tojásra, egy befőttes üvegre és ecetre.
A nyers tojást óvatosan helyezd bele a befőttes üvegbe – egy evőkanálba tedd bele a tojást és engedd le az üveg aljára –, és aztán annyi ecetet öntsél rá, hogy teljesen ellepje.

Két óra múlva – de lehet, hogy hamarabb – a tojáshéj pezsegni kezd, tele lesz apró buborékokkal, majd az üvegben megjelenik egy barnás, habos valami (trutyi). Ennek pedig az az oka, hogy a tojáshéj leginkább mészből áll, ami oldódik az ecetben.

A jó eredmény érdekében egy éjszakát, de akár egy 1-2 napot is hagyjuk a tojást az ecetben. Ezután óvatosan vegyük ki kanállal, mossuk meg hideg vízben, és indulhat a labdázás. Természetesen ezt olyan helyen javaslom, hogy utána ne kelljen a lakást egy napig takarítani. Kint az udvaron jót lehet vele játszani.
Nekem ez a kedvenc kísérletem, nagyon izgalmas és szórakoztató, az eredményt pedig az alábbi képen láthatjátok. Szinte hihetetlen, milyen rugalmas lett a tojás!

Harmadik kísérlet:
Amennyiben nem ettétek meg a főtt tojást, pucoljátok meg és keressetek egy olyan üveget, aminek a szájára ráültethető (tehát nem esik bele). Amennyiben lehetséges, az üveg kicsi legyen – sajnos nekem nem volt otthon. Itt szükség lesz anya vagy apa segítségére is. Dobjatok bele az üvegbe néhány szál (4-5 db) égő gyufát. Ha a gyufák elégtek, gyorsan helyezzétek a tojást a keskenyebb végével az üveg szájára. Ha mindent jól csináltatok, az üveg magába fogja szippantani a tojást. (Gyufa helyett alulról is melegíthetitek az üveget, ahogyan a képeken is látjátok.)

Hogyan lehetséges ez? Az üvegben kihűlő levegő nyomása csökken, ezért a külső levegő nyomása átpréseli a tojást az üveg száján. A tojást úgy tudod kivenni, ha a palack szájához rázod, és meleg vizet engedsz az üvegre. Amikor az üveg nyakába beleszorul, tedd az egészet egy melegvizes edénybe. A tojás ki fog bukni az üveg száján. Ha mégsem így történne, akkor apa vagy anya vesz egy kést, és az üveg szájában lévő tojást kettévágja és kiszedi.

Jó kísérletezést kívánok!
Ildikó néni