Szivárványhíd

A következő kísérlet segítségével te magad is elvégezheted a fény színekre bontását.

Először is szükséged van egy pohárra, amelyben víz van. Ragassz a pohárra egy fekete papírcsíkot, de előtte szülői segítséggel vágj a csík közepén egy pici rést kés vagy szike segítségével (a csíknak nem kell körbeérnie a poharat)! Ezután állítsd a poharat az ablakba a kivágott réssel a napsugár felé! A kivágott résen a fénysugár egy része bejut a pohárba. Ott a víz megtöri, és a pohár háta mögött megláthatod a te saját szivárványodat.

Ha a pohár alá egy fehér papírt teszel, és a szobát is besötétíted (kivéve ott, ahová a poharat helyezted) a színek még erősebbé válnak.

Készíthetsz „szivárványhidat” is!

Amire szükséged lesz:

üvegpoharak (3 vagy 5 darab, nem baj, ha különböző méretűek, mert annál látványosabb lesz az eredmény),

folyékony ételfesték (sárga és kék, illetve ha 5 pohárral dolgozol, akkor még piros),

konyhai papírtörlő.

Töltsd meg a poharakat vízzel, de ne egyformán, valamelyikben több legyen, valamelyikben kevesebb.

Válassz ki kettőt, amelyikben több víz van (ha három színnel dolgozol hármat), és önts bele egy keveset külön-külön a festékekből!

Állítsd szorosan egymás mellé a poharakat a következő sorrendben: kék – átlátszó – sárga – (átlátszó – piros).

Tépj le a papírtörlőből 3 négyzetet, és tekerd fel jó szorosan a rövidebb oldalánál! Kettő vagy négy ilyen tekercsre lesz szükséged.  Ha az előkészületek megvannak, jöhet az izgalmasabb része! 

A tekercsek egyik végét egyesével mártsd bele a színes vízbe úgy, hogy egy kicsit megszívják magukat, majd gyorsan tedd a másik végüket az átlátszó pohárba.

Ha készen vagy, már csak figyelned kell a „varázslatot”, a víz megkezdi vándorlását a papíron keresztül…

A végeredmény:
a színes víz megfesti a színtelent is, méghozzá olyan módon, ahogy rajzórán tanultuk, és mire a folyamat befejeződik (türelem, 1-2 órát is igénybe vehet!), az összes pohárban egyforma szinten áll a víz.