Purim, az öröm ünnepe

A Purim ünnep a zsidóság olyan örömnapja, amelyre mindig szívesen emlékeznek vissza.

A perzsa uralom idején történt, hogy a választott nép, Izrael megszabadult ellenségeitől, akik meg akarták semmisíteni őket. A megmenekülésben a főszerepet Eszter királyné játszotta, aki messze földön a legszebb lányként vált ismertté. Ám ő nem csupán szépségével tűnt ki a többiek közül, hanem bölcsességével is; okos volt, mert túljárt azok eszén, akik el akarták veszejteni az ártatlanokat. A zsidók megvédték magukat, és fényes győzelmet arattak ellenségeik felett. A gonoszokat pedig Isten büntette meg.

Napjainkban is megünneplik

ennek a diadalnak az emlékét a zsidó zsinagógákban, és ekkor gyerekek sokféle édességet kapnak a felnőttektől.

Amikor a több ezer éves történetet felelevenítik, még két fontos szereplőt is megemlítenek: Hámán és Márdokeus nevét. Valahányszor Hámán neve elhangzik, akkor a gyermekek a templomban sípolnak, dobolnak és zajonganak, ugyanis Hámán volt az, aki a zsidóságot le akarta győzni, hogy ő még híresebb és gazdagabb legyen.

Amikor pedig Eszter királyné nagybácsikájának, Márdokeusnak a neve hangzik fel, akkor csakúgy potyognak és repülnek – a szószék irányából – a csokoládék és cukorkák, hogy a jelenlevő gyerekek minden zsebüket teletömhessék a legfinomabb Svájcból és Izraelből származó édességekkel.

Tudod mi ebből a tanulság?

Az, hogy sohasem feledhetjük el, hogy Isten mindig azokkal van, akik gyengék, védtelenek, de hűségesek. Azóta sok-sok gyermek és fiatal megtapasztalta, hogy angyalai által Isten mindig megvédi azokat, akik kitartanak mellette. Szeretnél te is helytállni és hűséges lenni Istenhez? Ha igen, téged is meg fog védeni, amikor mások bántanak.
Tehát Purim ünnepén mindenki boldog és örül, mert tudják, hogy Isten szereti a népét és a gyerekeket. A felnőttek is megajándékozzák egymást. A gyerekek este álarcos felvonulással emlékeznek arra, hogy az őseik megmenekültek a gonosz emberek üldözésétől.


Purimi játékok közé tartozik, hogy a gyerekek játékos formában mutatják be a bibliai történetet,

melynek az az érdekessége, hogy a női szerepeket is fiúk játszák. A „Purim-Tóra” olyan játékos bibliai magyarázat, amikor a fiúk a lelkészt utánozva vidám hangulatban adják elő a történetet, a szülők és nagyszülők nagy derültségére.

A gyerekek nagy örömet találnak ebben a régi és ősi történetben, napjainkban is.


Tokics Imre bácsi