Nyújtsd ki a nyelvedet és mondd, hogy ááá!

Ugye milyen nagyra ki tudjuk nyújtani a nyelvünket?

De a nyelvünk nemcsak hosszú, hanem mozgékony is. A kinyújtott nyelvünkkel például nagyon ügyesen tudunk nyalókát vagy fagyit nyalogatni. Mielőtt még lenyelnéd, ami a nyalókából vagy a fagyiból a nyelvedre került, eldöntöd, hogy finom-e.

A döntésben is a nyelved van a segítségedre, amely a következő ízeket tudja megkülönböztetni: édes, sós, keserű, savanyú.

Az édeset a nyelvünk hegyén, a savanyút a két oldalán hátul, a sósat a két oldalán elöl, a keserűt pedig a nyelv tövében érzékeljük. Erős, csípős íz nincs, valójában, amit érzünk az fájdalom.

Ha kinyújtod a nyelvedet és belenézel a tükörbe, láthatod, hogy a nyelv felszíne milyen érdes.

Ez az érdesség a nyelv felszínén található ezernyi pici ízlelőszemölcs miatt van. Az ízlelőszemölcsök oldalán és alján helyezkednek el az ízlelőbimbók, amelyek viszont már szabad szemmel nem láthatóak.

Az ízlelőbimbókban pedig ízérző sejtek vannak.

Azoknak az anyagoknak érezzük az ízét, amelyek feloldódnak a nyálban, és bejutnak az ízérző sejtekhez. A sejtekben ennek hatására ingerület jön létre, amelyet végül az ízlelőközpont értelmez az agyban.

Az ízek jelzik, hogy mi az ehető és mi nem, segítségükkel könnyebben kiválaszthatjuk például a finom, édes, érett gyümölcsöket.

 

Mire jó még az állatok nyelve?

Ablaktörlő – A gekkók nem tudják pislogással megnedvesíteni a szemüket, ugyanis nincs szemhéjuk, ezért ők a nyelvükkel takarítják és nedvesítik. Mint az autók ablaktörlője, úgy jár a nyelvük.

Tépőzár – A macskák nyelve olyan érdes, mint a tépőzár, nekik ugyanis extra sok szemölcs van a nyelvükön. Ezek biztosítják, hogy a táplálék és a tej is rátapadjon a nyelvre.   

Klímaberendezés – A kutyák –  tőlünk eltérően –, a bőrükön keresztül nem izzadnak, ugyanis a bőrükön nincs izzadságmirigy. Ők a nyelvükön keresztül izzadnak. Ha melegük van, akkor lihegni kezdenek. Úgy szabályozzák a hőmérsékletüket, mint egy klímaberendezés.

Kísérletezz

Hideg-e a mentolos cukorka? Vegyél egy mentolos ízű cukorkát, vagy egy Negro cukorkát a szádba. Az íze nem csak édes, hanem friss és hűs is. Az ízlelőbimbók mellett a nyelveden ugyanis meleg- és hideg érzékelők is vannak. A mentol ez utóbbiakat ingerli. Így a cukorka hűsnek hat, pedig nem is hideg.

Mitől lehet lepedékes a nyelvünk? Nyújtsd ki a nyelvedet és mondd, hogy ááá! – szokta a doktor bácsi vagy néni mondani. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek egyértelmű nyomokat hagynak a nyelvünkön. Gyomor- és bélbetegségeknél például gyakran vastag szürkés-fehéres lerakódás keletkezik a nyelven. A nyelv vörössége és szemcséssége – ami a málnához hasonlóvá teszi, ezért „málnanyelvnek” is nevezik – pedig skarlátra utalhat.

Az ízlelésen kívül a nyelvnek további feladatai is vannak. Segít a táplálék rágásában, a nyelésben és a beszédben is.