Tudod-e, hogy…

… a Nap átmérője 1. 400.000 kilométer? A többi csillaggal összehasonlítva mégis kicsinek számít!

…  a Nap fényesebb, mint a világ összes villanyégője egybevéve?

… a csillagászok a távolságot a világűrben fényévekben mérik? A fényév azt a távolságot jelenti, amit a fény egy év alatt megtesz. Egy fényév 9 .461.000.000.000 kilométerrel egyenlő. Kimondhatatlanul sok!

Mit olvashatunk ki a csillagokból?

Rácsodálkoztál már valaha, milyen gyönyörű a napfelkelte?

Gyönyörködtél már egy-egy nyaralás alkalmával a balatoni vagy a tengerparti naplementében?

Esetleg nyakadat nyújtogatva figyelted-e a csillagokat, próbáltad-e a különböző csillagképeket megkeresni?

Ezeket az égitesteket, amelyek oly távol vannak tőlünk, a napot, a holdat, a csillagokat Isten a teremtés negyedik napján alkotta meg.

Az eget szemlélve bizonyára egyetértesz a Biblia egyik írójával, aki rádöbbenve, hogy milyen hatalmas a bennünket körülvevő világűr, az embert parányinak látja, és azt mondja:

„Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó – mondom –, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá?” (Zsolt 8,4-5)

A Föld, a mi bolygónk egy naprendszer 8 bolygójának egyike. A naprendszer középpontjában a Nap áll, amely nem más, mint egy óriási, forró csillag.

A bolygók sorrendje a Naptól kiindulva a következő: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz. Milyen körültekintően határozta meg Isten a Föld helyét ebben a naprendszerben!

Ha közelebb lennénk a Naphoz, mint például a Vénusz, minden elégne, ha távolabb lennék tőle, mint a Mars, akkor pedig megfagynánk.

Az égitestek az emberiség történelme során fontos szerepet töltöttek be. Az iránytű és napjaink modern navigációs rendszereinek feltalálása előtt az utazók nappal a nap, éjszaka pedig a csillagok helyzete alapján tájékozódtak. Az északi félgömbön (ahol Magyarország is található) a legfontosabb tájékozódási pont az éjszakai égbolton a Sarkcsillag. A Sarkcsillag szinte pontosan az Északi-sark fölött helyezkedik el, és egész éjszaka mozdulatlan marad.

Hogyan találhatod meg a Sarkcsillagot?

Először is keresd meg a Nagy Göncölszekeret, amely mint a neve is mondja, szekérhez hasonlít. A Göncölszekér két utolsó csillagát kösd össze egy képzeletbeli egyenessel, majd gondolatban hosszabbítsd meg ezt az egyenest. A két csillag közötti távolságot mérd rá ötször erre az egyenesre, és már rá is leltél a többinél valamennyivel fényesebb Sarkcsillagra.

Vannak emberek, akik azt gondolják, hogy a csillagok állásából még a jövőt is meg lehet mondani. Ők az asztrológusok.

Manapság nagyon népszerű, és szinte minden újságban található ilyen „jövendőmondás” vagy más néven horoszkóp. A Bibliának azonban világos állásfoglalása van ezzel kapcsolatban. A jövőt egyedül Isten ismeri, és azt, amit nekünk a jövőről tudni kell, a Bibliában leírta. Isten óvva int bennünket a jövendőmondóktól, jóslásoktól! Ne higgy tehát a horoszkópnak!

Dóri néni