Mikor kezd el a tested fázni?

A télben nincs is annál jobb dolog, ha esik a hó. Szánkózni a havon, a jégen korcsolyázni és egy bravúros mozdulatsort bemutatni, vagy éppen hóembert építeni hatalmas répaorral, lyukas fazékkal a fején, mind-mind a tél szépségei közé tartoznak.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor annyira belefeledkezhetsz az örömteli játékba, hogy észre sem veszed, a tested már fázik.
Melyek azok a jelek, amelyek erre figyelmeztetnek? Ha a szád elkezd kékülni, az arcod, a bőröd sápadt lesz, ha kéz- és lábujjaid lüktetni kezdenek, és nem tudod rendesen mozgatni őket. Talán a legszembetűnőbb jele a fázásnak, amikor már a fogaid is vacognak, és a tested remeg.

A tested jeleket küld neked, amivel figyelmeztet, hogy itt az ideje abbahagynod a játékot, vagy azt, amivel éppen foglalatoskodsz. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy felmelegítsd magad! Ugyanis ha a tested lehűl, akkor nem működik megfelelően, és így fogékonyabb leszel a betegségekre is. A nyálkahártyákon ilyenkor könnyebben megtapadnak baktériumok vagy vírusok, amelyek így hamarabb okoznak betegséget.

Felsorolunk néhány tippet, amelyek közül bármelyiket választhatod, de akár kombinálhatod is őket annak érdekében, hogy felmelegedj.

– Vegyél magadra több réteg ruhát, még akkor is, ha már benn vagy a házban.
– Egyél/igyál valamilyen meleg (de nem forró!), tápláló ételt/italt.
– Ugorj egy vastag takaró alá.
– Ugrálj és szökdécselj.
– Vegyél egy forró fürdőt, de előtte legalább 10 percet melegedj.
– Kérj meg valakit, hogy óvatosan masszírozza a kéz- és lábujjaidat.

A következő alkalommal, amikor a szabadba indulsz játszani, ügyelj arra, hogy a tested minél jobban megőrizhesse a meleget. Ezért rétegesen öltözködj. Húzz egymás tetejére több vékonyabb ruhadarabot, mert ezek jobban melegítenek, mint ha egy vastagabbat vennél fel. Ez azért van, mert az egyes rétegek között meleget tartó légpárna keletkezik. A fejedet akkor tartod melegen, ha sapkát és sálat veszel fel. Az ujjaidat az egyujjas kesztyű jobban védi, mint a több ujjas; a lábujjaid pedig egy vastag zokniban és bélelt csizmában érzik ilyenkor jól magukat.

 

Mosoly doktor válaszol

Kedves Mosoly doktor!
Télen előfordul, hogy fáj a fülem. Tudom-e enyhíteni valamivel a fájdalmamat?

Kedves Barátom!
Egy fülfájás bizony kínzó dolog lehet! A füledhez szorított hagymazsák segíthet neked a fájdalom csillapításában. Ezt a következőképpen tudod elkészíteni: tegyél apróra vágott hagymát egy ruhazsebkendő közepébe. Fogd össze a zsebkendő négy sarkát, majd kösd szorosan össze. Tegyél fel egy edénybe fizet forrni, a fedőt pedig fejjel lefelé rakd rá. Erre tedd a hagymazsákocskát, és melegítsd fel egy kicsit.
Kerüld el, hogy víz menjen a füledbe (pl. zuhanyzás közben), különben a gyulladás még rosszabb lehet.

Azonnal menj orvoshoz, ha…
… nagyon fáj a füled.
… a torkod és füled is fáj.
… a füledből genny jön.
… szédülsz.
… lázad van.
… rosszul hallasz.
… sípolást, pattogást vagy zümmögést hallasz.