Ló és lovasa

Interjú Mihalec Boglárkával

Mióta lovagolsz Bogi?
Amióta az eszemet tudom, mindig is vonzódtam a lovakhoz. Soha sem féltem tőlük, nem riasztott el, hogy milyen nagyok, erősek. Már óvodásként is elmentem egyszer-egyszer lovagolni, de komoly hobbimmá kisiskolás koromban vált, amikor is itt a közelben találtunk egy lovardát, ahová azután rendszeresen eljártam. Itt tanultam meg lovagolni, és itt sajátítottam el a lóápolás csínját-bínját is.
Épp olyan régi az a vágyam is, legyen egy saját lovam. A szüleim mesélik, hogy amikor kicsi voltam és megláttam egy lovat, az volt az első kérdésem, hogy meg van-e kötve? Úgy gondoltam, ha egy ló nincs megkötve, akkor annak nincs gazdája és haza lehet vinni…

Most végre valóra vált az álmod Mimóza „személyében”. Mondanál néhány szót róla?
Mimóza egy gesztenye pej színű, hidegvérű nóniusz ló.

Hű, megmagyaráznád, hogy ez mit jelent pontosan?
A nóniusz ló egy tipikus magyar lófajta. Nem a honfoglaló őseink lova, attól azért fiatalabb fajtáról van szó. 1816-ban a napóleoni háborúk idején az osztrák katonák a francia ménesből néhány lovat zsákmányoltak. Egyik közülük egy Nonius nevű ló volt, aki Mezőhegyesre került, itt kezdték el a szaporítását. Az összes nóniusz lónak ez a ló az ősatyja.
A hidegvérűség pedig azt jelenti nagy teherbírású igás lóról van szó, de nyilván lovagolni is lehet rajta. A melegvérű lovak a sportlovak. Ez nem azt jelenti, hogy egyiknek hideg, a másiknak meleg a vére. Hanem arra vonatkozik, hogy mennyire mozgékonyak.

Mimóza milyen természetű?
Alapvetően egy barátságos, türelmes, viszonylag lassú ló. Amikor idekerült hozzánk, nála is, mint minden lónál, ki kellett harcolni a vezér szerepét, azt, hogy kinek az akarata érvényesüljön. A lovak csoportban (ménes) élő állatok, a csoportot pedig általában egy vezér kanca vezeti, a többiek rangsorban alatta állnak.

A kanca a nőnemű lovak elnevezése?
Igen, a hím példányokat csődörnek, ménnek nevezik, az ivartalanított csődört heréltnek, a pici lovat csikónak. A paci elnevezés csak egy becézése a lónak.

 

Látom jóízűen ropogtatja a szénát Mimóza. Csak szénát eszik?
Nem, de ez a fő tápláléka. Emellett, ha „dolgozott”, azaz sokat mozgott, edzett, akkor zabot is adunk neki. Szereti még a sárgarépát, almát – ezekkel szoktuk egy kicsit kényeztetni. A száraz kenyeret is szívesen megeszi.

Most már nem is jársz a lovardába lovagolni?
De igen, csak Mimózával együtt. Én tovább fejlesztem a lovaglási technikámat, ő pedig mozog, gyakorolja a különböző lépéseket, és kisebb akadályokat is átugrunk vele.

Milyen lépeseket kell tudnia?
A járás sebességét tekintve egy ló lép, üget, vágtázik és galoppozik, ami a leggyorsabb mozgás.

Szükség van-e valamilyen felszerelésre a lovagláshoz?
A lovasnak mindenképp kobakot (lovaglósisakot) kell használnia. Erősen ajánlott még a gerincvédő használata is. Jó, ha van lovaglónadrág, chaps (csepsz – lábszárvédő), lovaglócsizma vagy cipő, de ezeket ki lehet váltani mindennapi ruházattal is.

Mit üzensz azoknak a gyerekeknek, akik lovagolni szeretnének?
Csak biztatni tudom őket, hogy lovagoljanak, hiszen a lovak olyan szép és nemes állatok! És ne csak a lányok! A fiúkra is nagy szükség van a lovassportban, hiszen ez a sportág mára már szinte elnőiesedett!

Dóri néni