Legkedvesebb tengerlakók: a delfinek

Az emberek és a delfinek között már évezredek óta különös kapcsolat van.

A régi időkben is beszámoltak arról, hogy a delfinek hajótörötteket mentettek meg a vízbe fulladástól és a cápáktól. A mai korban a tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a vízben kapálódzó emberek hasonlítanak az újszülött delfinekre, akik még nem tudnak jól úszni, és ezért az anyjuk segítségére szorulnak. A delfinmamák az orrukkal felfelé tolják a pici delfin bébit, hogy az a víz felszínén levegőt vehessen. Valószínűleg a bajba jutott emberben is segítségre szoruló delfint látnak.

A delfinek kíváncsiak és nagyon játékosak.

Ezek a gyors úszók a hullámok hátán lovagolnak, lemerülnek a tenger mélyére, majd ismét felbukkanva kecsesen ugrálnak a levegőben. A farokuszonyuk szünet nélküli mozgatásával pedig még a testükkel is ki tudnak emelkedni a vízből.

Ez a játékosságuk és a „barátságos mosolyuk” teszi őket a tengerek legnépszerűbb lakóivá.

A delfinek okosak, és saját nyelvük is van.

A közös vadászat mesterei, amiben a „delfin visszhang” segíti őket. Magas hangokat – hanghullámokat – bocsátanak ki, ezek a hanghullámok pedig, ha egy szilárd dologba ütköznek, mint például egy halraj, visszapattannak arról, és így elárulják a delfineknek a zsákmány hollétét.

Egyes tudósok úgy gondolják,

hogy a delfinek a hanghullámoknak, vagy a barátságos kinézetüknek köszönhetően különleges kapcsolatot képesek létesíteni azokkal a gyermekekkel, akik nagyon szomorúak (depressziósak), vagy azokkal, akiknek sérült az agyuk. Vannak olyan helyek, ahol ezek a gyermekek simogathatják a delfineket, játszhatnak velük, és ennek köszönhetően sokkal nyitottabbá, jókedvűbbé válnak.


Rejtvény

Egyes állatok a bárkán kívül, természetes élőhelyükön élték túl az özönvizet. Nagy megpróbáltatásnak voltak azonban kitéve. Miközben a hullámok ide s tovahányták őket, elszédültek, és még a nevük betűi is összekeveredtek.

Segíts helyes sorrendbe rakni őket!

öplcáöpary ____________________________________
sóhiclak ____________________________________
merkeráte ____________________________________
ransázkúdry lidnef ______________________________
gireten nüs ____________________________________