Tornádó az üvegben

(Ehhez a kísérlethez mindenképpen kérd egy felnőtt segítségét!)

 

A kísérlethez szükség van:

– 2 azonos nagyságú műanyag flakonra csavaros tetővel (1-1,5 l-es ajánlott),
– fúrógépre vagy nagyobb szögre és gyertyára,
– pillanatragasztóra,
– celluxra,
– vízre.

 


 

Csavarozd le az üvegek kupakját, majd a hátoldaluknál ragaszd össze ezeket! Legjobb, ha egy egész éjszaka száradni hagyod.

Száradás után kérj meg egy felnőttet, hogy fúrjon mindkét kupakon keresztül egy legalább 8 mm-es vagy ennél nagyobb lyukat fúrógéppel vagy gyertyaláng felett átforrósított szöggel!

Az egyik üveget töltsd meg kétharmadáig vízzel, majd csavarozd rá a kupakot! Ezután az üres üveget csavarozd rá a másik tetejére! Hogy biztos tartós legyen a ragasztás, tekerd körbe a kupakokat még szélesebb ragasztószalaggal is!

Fordítsd meg az üvegeket, mint egy homokórát!

Tapasztalni fogod, hogy a víz csak nagyon lassan folyik le, mert a flakon nem üres, hanem levegő van benne! Sokszor teljesen meg is áll, mindaddig, amíg néhány levegőbuborék meg nem szökik (például a flakon oldalának megnyomásával).

Indítsd újra a kísérletet!

Fogd meg az egyik kezeddel az alsó üveg nyakát, a másik kezeddel pedig a felső üveget! Végezz gyors körkörös mozgást, és hirtelen mozdulattal fordítsd meg az üvegeket! Az üvegben víztölcsér, „tornádó” fog keletkezni. A víztölcsér centrumában a levegő felfelé távozhat, miközben a víz forogva lefolyik.

Ha nem sikerül elsőre a kísérlet, ne csüggedj el, próbáld ki többször is!

Kísérletezz a széllel

A szélirány megállapításának egyik legegyszerűbb módja, ha megnyalod az ujjadat és felemeled a levegőbe. Azon az oldalon, ahonnan a szél fúj, hideget fogsz érezni az ujjadon.

 

 

 

Természetesen a szélirány megállapítására léteznek ettől bonyolultabb és pontosabb eszközök. Ha kíváncsi vagy, hogy mikor, milyen irányból fúj a szél, készíts magadnak egy szélzsákot!

 

 

A legegyszerűbb, ha édesanyádtól elkérsz egy kinőtt, kifakult inget.

 

 

Vágd le az ing egyik ujját, így egy mindkét végén nyitott hengert kapsz!

 

 

Ha nincs szétvágható ing otthon, akkor vékony, könnyű szövetből vágj ki egy nagyobb téglalapot, amelynek a rövidebb oldalát varrd össze!

 

 

A henger egyik oldalát erősítsd meg egy 2-3 cm széles kartongyűrűvel! Ez segít, hogy a szélzsák ne essen össze. A kartongyűrűt a henger belsejébe tedd, és ragasztóval vagy tűzőgéppel erősítsd oda!  Ha esőálló szélzsákot szeretnél, akkor szüleid segítségével egy megfelelő méretű műanyag flakonból vágjatok le egy 2-3 cm-es gyűrűt.

 

 

Ezután a henger másik oldalát vágjátok fel 8 csíkra, körülbelül a henger háromnegyedéig! Vágj fonálból egy 20-30 cm hosszú darabot, amelyet rögzíts a kartongyűrű két átellenes pontjára!

 

 

Az egyik rögzítési ponthoz tehetsz még egy fonallal átkötött kavicsot is, hogy biztos vízszintesen maradjon a szélzsák.

 

 

Akaszd ki a kertben a fára, vagy tedd ki az erkélyre, és szeles időben rátekintve mindig tudni fogod, hogy merről fúj a szél!

 

 

Dóri néni