Hull a pelyhes fehér hó

Még ma is emlékszem arra az örömre és izgalomra, ami akkor járt át gyerekként, amikor téli reggel az ablakon kinézve fehér volt a táj, mert mindent hó borított. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, ti is örültök a hónak és mindannak, amit nyújt: a szánkózásnak, a hógolyózásnak, a hóemberépítésnek.

Vajon azt tudjátok, hogyan keletkezik egy hópehely?
A hópehely alkotóeleme a felhőkben található vízpára és por. A pára a folyókból, tengerekből, óceánokból stb. származik, de párologtatnak a növények, sőt még mi emberek is. A por pedig a sivatagokból, a kiszáradt földfelszínről, vulkánokból kerül a légkörbe. Ha a levegő hőmérséklete a föld felszínétől egészen a felhőkig terjedően 0°C alá süllyed, ezeken a parányi porszemeken kicsapódik, majd hókristállyá fagy a pára. Ez a hókristály ezután összekapcsolódik egy másik hókristállyal, majd egy harmadikkal, tehát növekedésnek indul. Minél több hókristály kapcsolódik össze, annál nagyobb lesz a hópehely. Egy 2,5 centiméter átmérőjű hópehelyben akár 100 hókristály is lehet. Egy idő után a hópehely olyan nagy lesz, hogy a súlya miatt elkezd a föld felé hullani.

Milyen gyorsan jut el egy hópehely a földre?
Néhány perc, de akár fél óra is eltelhet addig, míg egy hópehely leér a földre. Ez függ attól, hogy a felhő, amiből hullik a hó, milyen magasan található. Általában egy másodperc alatt 0,5-2 métert tesz meg egy hópehely. Ha egy felhő 300 méter magasságban van, akkor a hópehely 5 perc alatt leér a földre, 2000 méter magasságból azonban fél óráig is tarthat az útja.
A hópelyhek sebességét befolyásolja nagyságuk is. Minél „kövérebb”, nehezebb egy hópehely, annál gyorsabban érkezik le a földre. Ugyanakkor szerepet játszhat a szél is. Erős szélben ugyanis lassabban érnek célba a hópelyhek.

A hópelyhek vízből vannak, a víz pedig átlátszó.
Miért van az, hogy a hó mégis fehér?
Azért, mert a hókristályok tükörként működnek. Ha a napfény megvilágítja a hótakarót, a jégkristályok formája és az általuk csapdába ejtett levegő miatt a fény visszatükröződik. Mivel a napfény fehér, ezért a havat is fehérnek látjuk. A friss hó különösen fehérnek tűnik, mert csaknem teljesen visszatükrözi a fényt.

Minden hópehely egyforma?
Ha egyesével megvizsgálnánk a hópelyheket, akkor láthatnánk, hogy nincs két egyforma közöttük. A pirinyó jégkristályok talán még hasonlíthatnak egymásra, ám miután mindannyian egyedi módon indulnak növekedésnek, különbözőképpen tapadva egymáshoz,
sok-sok egyedi hópelyhet hoznak létre. Egy dologban azonosak csak: minden hópehely hatszög alakú.
Az, hogy milyen lesz egy hópehely, függ a levegő hőmérsékletétől és nedvességtartalmától.

Minden hópehely egyedülálló, mint ahogy minden ember is az! Téged is egyedinek alkotott Isten. Nincs még egy olyan ember, mint te. S mivel Isten minden alkotása csodálatos, hidd el: te is csodálatosan szép vagy! Tanuld meg a következő bibliaverset, és mondd el naponta többször is: „Áldalak, amiért csodálatosan megalkottál, és amiért csodálatos minden műved.” Zsolt 139,14!

Dóri néni


Tudod-e, …


– hogy síeléskor is védeni kell a szemedet és bőrödet a napsugárzástól? Használj síszemüveget, az arcodra pedig kenj naptejet!  


– miért nem fáznak az eszkimók a jégkunyhóban?

A jég jól szigetel, és nem engedi át a kinti fagyokat. Belülre pedig állatbőröket függesztenek fel, amelyek felfogják a jégből áramló hideget.


Ha lesz hó a télen, …

akkor vizsgáld meg te is nagyító segítségével

a hópelyheket! Ehhez keress egy sötét színű

(lehetőleg fekete) papírlapot, szatyrot. Ezt először tedd ki a szabadba, hogy lehűljön! Ezután gyűjts rá hópelyheket, és nagyító segítségével vizsgáld meg