Hortobágyi Nemzeti Park

A hideg, borongós napok után a madarak vidám éneke, a virágos fák, a zöld mező, az első tavaszi virágok látványa és nem utolsósorban a kellemes idő a szabadba csábít bennünket.

Itt az alkalom, hogy túrabakancsot húzva szüleitekkel együtt ellátogassatok országunk egy-egy nemzeti parkjába, természetvédelmi területére!

Mi mást ajánlanék most nektek, mint a Hortobágyi Nemzeti Parkot, ahol többek között megtekinthetitek a honfoglaló őseinkkel együtt kocogó racka juhok leszármazottjait is, valamint szállásukat, amelyet alakja miatt a köznyelv khmm… igen érdekesen nevezett el.

Az itt megtekinthető állatokat, kiállításokat, bemutatókat felsorolni igen hosszú lenne. Én csak néhány dolgot emelnék ki.

A pusztán élő állatok, mint a békésen legelő szürkemarha csorda vagy a vízben, sárban hűsölő bivalyok szekérháton is megfigyelhetők. A szekérút egyik állomása a csikósok lovasbemutatója.
Természetesen megnézhetitek a puszta-ötösnek vagy Koch-ötösnek nevezett lovas mutatványt, amelynek során az ügyes csikós az elöl három, hátul két lóból álló fogatot a két hátsó ló hátán állva irányítja.

 

 

Hogy miért nevezik Koch-ötösnek?

Mert Adam Koch, egy osztrák festő festményén látható ez a fogat. Azt gondolnánk, hogy Koch a látottakat festette meg, pedig nem! A fogat az ő fantáziájának szüleménye. Miután megfestette, a magyar csikósok úgy gondolták, hogy kipróbálják, és ügyességüknek köszönhetően működött!

Ha már láttátok a pásztormúzeumot, a madárkórházat, részt vettetek a szafarin, amelyen a puszta ősi állatai (farkas, sakál, pelikán, vadló stb.) tekinthetők meg a park saját terepjáróiról, és már zötyögtetek a kisvasúton is, nos, akkor mindenképpen térjetek be az 1699-ben épített Hortobágyi Csárdába. Miközben a frissítőt kortyoljátok, gondoljatok a csárda híres látogatóira, mint például Petőfi Sándorra, vagy Jókai Mór Sárga rózsa című regényére, amely itt játszódik.

A csárda nem véletlenül áll itt. Létét a kilenclyukú hídnak (és elődjének) köszönheti, ugyanis a tiszai árvizek idején a marhahajcsárok ezen a hídon keresztül terelték állataikat, és a kötelező vám megfizetése előtt megálltak enni vagy egy-egy frissítőt meginni. Vessetek tehát egy pillantást magára a hídra is!

Élményteli kirándulást, kellemes időtöltést kívánok nektek!

Dóri néni

További információkért keressétek a park honlapját:

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus