Hóban és fagyban született

A császárpingvinek a déli sark körül, a jeges kontinensen, az Antarktiszon élnek.

Az Antarktisznak majdnem teljes egészét 2000-3000 méter vastagságú jégpáncél fedi.


Ha nagycsoportos óvodás vagy első osztályos vagy, 

akkor körülbelül olyan nagyra nőttél, mint egy császárpingvin.

120 centiméterével ugyanis ő a legnagyobb pingvinfajta. Súlya elérheti a 40 kilogrammot is.


A pingvineknek ugyan van szárnyuk, de ezekkel az evezőforma szárnyakkal nem tudnak repülni.

Viszont képesek akár 500 méter mélyre is lemerülni a vízbe.
Időnként a hasukon is csúsznak, csupán azért, hogy gyorsabban haladjanak előre.

A császárpingvinek nem építenek fészket,

hanem 2 hónapon keresztül a lábukon hordozzák tojásukat, amelyet egy bőrredővel takarnak be. Tojásuk a többi madárétól eltérően egészen hegyes. Ez azért van, nehogy pingvinpapa (ugyanis ő költi ki a tojást) egy figyelmetlen lépésénél elguruljon.

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EmperorPenguinFeedingChick.jpg

A pici pingvinek a tél kellős közepén bújnak ki a tojásból.

Ilyenkor a hőmérséklet akár -40 Celsius fok is lehet. Nincs még egy olyan állat bébi, aki ilyen mostoha körülmények között jönne a világra, mint ők. A picik édesapjuk vagy édesanyjuk lábán állnak, különben megfagynának a lábacskáik. A kicsiket vastag, meleg tollruha is védi. Hogy mennyire bent tartja a meleget ez a ruházat, azt egy hőkamera segítségével vizsgálták meg a tudósok. A császárpingvinnek egyedül a szeme körüli területen szökik ki a hő. Ennek oka pedig az, hogy ezt a környéket erősen behálózzák a vérerek, valamint kevesebb toll borítja, mint a test egyéb részeit. Ha nagyon hideg az idő a déli sarkon, akkor a pingvinek szorosan összebújnak, és így melegítik egymást. -50 Celsius fok a legalacsonyabb hőmérséklet, amit még ők is képesek elviselni.


A bébiről mindkét szülő szeretettel gondoskodik.

Melegítik, védik és táplálják őt. Előfordul, hogy mindkét szülő egyszerre kutat táplálék után a tengerben, ilyenkor a pici pingvin pajtásaival együtt szorosan összebújva türelmesen várakozik a visszatérésükre. A szülők a tömegben hangjuk alapján ismerik meg csemetéjüket. A szülőkkel ellentétben a bébik nem egész halat esznek, hanem annak szüleik által feldolgozott változatát. A szülők lenyelik a halat, majd a zúzógyomrukban ebből egy zsírban gazdag pépet készítenek, és ezt öklendezik fel a kicsiknek.


Dóri néni