A tenger élővilága csodálatos! Egy kis ügyességgel ti is készíthettek magatoknak színes tengeri állatokat. Ebben segítenek nektek az itt található leírások. Természetesen a színeket a magatok elképzelése szerint válogathatjátok össze, hiszen a delfinek a fehér-szürke-kék szinte minden árnyalatában megtalálhatók. Az igazi szivárványhal pedig a szivárvány minden színében pompázik.

Jó szórakozást, örömteli gyöngyfűzést kívánok!

Erika néni

Gyöngyállatok

Szivárvány hal

Szükséges anyagok:

  • 4 vagy 5 mm-es színes kásagyöngy (1 fekete, 2 piros, 14 citromsárga, 24 narancs, 16 türkiz, 44 sötétkék, 52 vegyes az uszonyokhoz);
  • 1,2 m drótszál

A hal szájánál kezdjük a fűzést: 2 piros gyöngyöt fűzünk a drót közepére, majd 3 kék színűt fűzünk fel, és a drót másik végét szembefűzzük, de csak a 3 kék gyöngyön (vagyis az előzőleg használt drótszál fűzési irányával ellentétesen bújtatjuk végig a 3 kék gyöngyön a másik drótszálat). Ezzel kész az első és a második sor. A harmadik sorhoz 5 db kék gyöngyöt fűzünk, majd ismét szembefűzzük a drót másik végét. Sík figurát készítünk, ennek megfelelően simítjuk egymás mögé a sorokat.

A 4. sortól figyelni kell arra, hogy melyik szálra fűzzük a gyöngyöket.

2 kék, 1 fekete, 3 kék, 1 narancs következik, ismét szembefűzünk.

Minden sor után határozottan – de ne túl erősen, nehogy elszakadjon – húzzuk meg mindkét drótszálat.

A fűzési ábra szerint fűzünk a 15. sorig. Ezután a hal hasa (narancs szín) felől lévő szálunkat visszafűzzük a 12. soron. Itt kezdjük fűzni a hátúszót. Tetszés szerinti színű gyöngyöket (a mintán 7 db) fűzünk fel, majd az utolsó szemet megkerülve, az előtte lévő szemen visszafűzzük a drótszálat. Tetszés szerinti színű és számú (a mintán 11 db) gyöngyöt fűzünk fel, majd a hal testén, a 8. soron keresztülfűzzük. Ezután ezt a szálat eldolgozzuk: a hal feje felé haladva több soron is átfűzzük, és a felesleget levágjuk.

A farokuszony következik: a másik, megmaradt drótszálra felfűzünk 10 gyöngyöt, majd a 10. szemet megkerülve, a 9. szembe visszafűzzünk. 7 szemet fűzünk, majd a hal utolsó sorának középső szemén átfűzzük a drótot. 9 gyöngyöt fűzünk, az utolsót kihagyva, a 8. szembe visszafűzünk, 8 szemet fűzünk fel, és a hal testének utolsó három szemén is végigfűzzük a drótot. Ezt a szálat is eldolgozzuk: több soron is végigfűzzük, majd a maradékot levágjuk.

 

Delfin

Szükséges anyagok:

  • 3 mm-es színes kásagyöngy (2 fekete, 128 világoskék, 123 sötétkék, 319 fehér);
  • 2,7 m drótszál a testhez;
  • 3 x 30 cm-es drótszál az uszonyokhoz

A delfin testéhez kezdésként 3 fehér gyöngyöt fűzünk a drót közepére, majd 2 fehér, 1 vkék, 2 fehér színűt fűzünk fel, és a drót másik végét szembefűzzük, de csak a 2 fehér, 1 vkék, 2 fehér gyöngyön (vagyis az előzőleg használt drótszál fűzési irányával ellentétesen bújtatjuk végig a 2 fehér, 1 vkék, 2 fehér gyöngyön a másik drótszálat). Ezzel kész az első és a második sor. A harmadik sorhoz 4 db fehér gyöngyöt fűzünk, majd ismét szembefűzzük a drót másik végét. Ez lesz a delfin hasa. Mivel térbeli figurát fűzünk dróttal, ezért fűzés közben igazítani kell a sorokat, hogy szépen „kerekedjen” a forma.

A 4. sorhoz 2 fehér 2 vkék és két fehér szükséges, amit ismét szembefűzünk. Ez lesz a háta a delfinnek. Minden sor után határozottan – de ne túl erősen, nehogy elszakadjon – húzzuk meg mindkét drótszálat, és igazítsuk a sorokat a formának megfelelően. A fűzési ábra szerint fűzzük a testet az 56. sorig. Ez lesz a delfin orra. Itt a drótszálakat több soron visszafűzzük, és a felesleget levágjuk. (Mgj.: A testrész drót helyett damillal is készülhet.)

Az egyik 30 cm-es drótot átfűzzük a test első során (három fehér gyöngy), középre igazítjuk. Az egyik szálra felfűzünk 4 vkék gyöngyöt, a másik szálat szembefűzzük. Majd 6 vkék következik, ezt is szembefűzzük. Itt már nem térbeli, hanem síkformát készítünk, ezért e szerint kell igazítani a sorokat is! 8 vkék gyöngy, szembefűzés. Majd 1-1 db vkék gyöngyöt fűzünk mindkét szálra, az előző sor második szemébe fűzzük, onnan tovább pedig addig, amíg biztonságosan tart, és a felesleget levághatjuk.

A következő 30 cm-es drótot keresztül fűzzük a delfin hátán a 24. és a 30. sor között (rajzon + jelölve). Az egyik szálra felfűzünk 5 skéket, majd a másik szálat szembefűzzük.

Szembefűzéssel dolgozunk tovább, síkformát alakítva. A minta szerint fűzünk még további négy sort, 4 majd 3, 2 és végül 1 gyöngyszemmel. Az egy szem után eldolgozzuk a szálat.

Az utolsó 30 cm-es szálra fűzünk 1 skéket, majd 2 skéket, és a 2 szemen szembefűzzük a szálat. Újra szembefűzünk 2 skéket, majd kétszer 3 skék következik, és végül 2 skéket szembefűzve a két drótszálat végigvezetjük a delfin testén, a hasa felől, a 37. és a 41. soron keresztül. A másik oldalon is megfűzzük az uszonyt szembefűzéssel, skék gyöngyökkel dolgozva (2-3-3-2-2-1).

Az utolsó szem után eldolgozzuk a szálakat.