Füles és rokonai

A szamár, vagy közkedvelt becenevén a csacsi,

az egyik leggyakrabban előforduló állat a Bibliában, és azt is tudjuk róla, hogy az állatok között kivételt képezve, egy ízben még beszélt is.

A bibliai időkben egyaránt használták teherhordásra és személyek szállítására.

Meglepő módon a királyok ló helyett szamárháton közlekedtek. Jézus is szamárháton vonult be Jeruzsálembe.
A szamár szívós és igénytelen állat, sokkal tovább kibírja táplálék és víz nélkül, mint a ló. A szervezete képes az olyan szegényes táplálékot is hasznosítani, mint a kiszáradt fűcsomó. Mivel a szamár nem szédül és erős, keskeny patája van, biztos a járása, így még ma is előszeretettel alkalmazzák a sziklás, meredek hegyvidékeken.

Az a hír járja róla, hogy csökönyös állat.

Valóban, ha a beléteremtett ösztönei veszélyt jeleznek, akkor bizonytalanná válik, leblokkol és nem hajlandó az utasításokat végrehajtani. Olykor még a kedvétől is függ, hogy végrehajt-e egy-egy feladatot, vagy sem. Ugyanakkor korántsem buta állat. Könnyen tanul, és ha megnyertük a bizalmát, megbízható, békés háziállatra lelünk benne, aki 40-50 éven keresztül is hű segítőtársunk lehet.

Legszembetűnőbb a hosszú füle, amely állandó mozgásban van, és akár 20 centiméter hosszú is lehet.

Mivel a szeme oldalt helyezkedik el a fején, ezért a lóhoz hasonlóan, majdnem körben lát. A közvetlenül előtte vagy mögötte lévő tárgyat viszont csak akkor látja, ha a fejét elfordítja. Nagyon jól lát az esti szürkületben és éjszaka is.

Magyarországon a gazdaságokban, tanyákon az úgynevezett parlagi szamár él.

Szürke, mint a szamár, szoktuk mondani, pedig szőrének színe a szürkétől, a barnán át a feketéig és olykor a fakó, majdnem fehérig terjed.
A barokk szamár ősének is a magyar parlagi szamarat tekintik. Ennek a szamárfajtának a színe az úgynevezett izabella fakó szín (fehér). A szeme kék. Régen, még az Osztrák-Magyar Monarchiában a nemesek érdeklődését is felkeltette ez a különleges szamár, ezért tudatosan kezdték tenyészteni.

Barokk szamár


A legkisebb szamár a törpe szamár,

amely a maga kevesebb, mint 1 méter magasságával jogosan viseli ezt a nevet.
Egyes szamarak a hidegebb vidékeken a tél beköszönte előtt 30-40 centiméter hosszú, loboncos szőrt növesztenek. Ilyen szamár például a Franciaországban élő poitou szamár.

poitou szamár


Gondoltad volna, hogy még Szamárfül Fesztivált is szerveznek?

Ez egy gyermekfesztivál, amelyet Pécsen rendeznek meg szünidőt búcsúztató eseményként (tehát augusztusban). A kreatív foglalkozásoktól kezdve, a bábelőadásokon, játszóházon, kreatív játszótéren keresztül az ismert gyermekzenekarokig minden megtalálható itt. A megjelenő gyerekek pedig papír szamárfüleket kapnak.


Dóri néni