Érdekességek naprendszerünk bolygóiról

Merkúr

A nyolc bolygó közül a Merkúr az, amelyik a leggyorsabban fordul meg a Nap körül.

Vénusz

A Vénuszon egy nap olyan sokáig tart, mint a földön 243 nap, ugyanis a bolygónak ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megforduljon a saját tengelye körül. Esthajnalcsillagnak is nevezik.

Mars

A Marson található a naprendszerünk legmagasabb hegysége, a 22 kilométer magas Olympus Mons (Olympus-hegy).

Jupiter

Ha fogyókúrázol, akkor ne látogass el a Jupiterre! Egy 100 kilós ember ott kb. 260 kilogrammot nyom, mivel a naprendszerben ennek a bolygónak a legnagyobb a vonzása.

Szaturnusz

A Szaturnusz körül jég- és törmelékdarabok keringenek, a bolygó körül egy látványos gyűrűt alkotva. A bolygó maga olyan könnyű, hogy úszna a víz tetején.

Neptunusz

A Neptunusz elsősorban gázokból áll. Ami a szélviharok sebességét illeti, ez a bolygó áll naprendszerünkben az első helyen, ugyanis itt a szelek óránként 2.100 kilométeres sebességgel száguldanak.

Uránusz

Az Uránusznak 84 földi évre van szüksége ahhoz, hogy egyszer megforduljon a Nap körül. Egy Uránusz-év nagyjából olyan hosszú, mint egy emberi élet.

Plútó

2006-ig a Plútó a naprendszerünk kilencedik és egyben legtávolabbi bolygójának számított. Ma már azt mondják a tudósok, nem elég nagy ahhoz, hogy bolygónak nevezzük.

Föld

Lakóhelyünkön, ellentétben a hét másik bolygóval, különböző tájak vannak. A Föld az egyedüli bolygó naprendszerünkben, ahol a jelenlegi ismereteink szerint a bolygót körülvevő levegő (atmoszféra) belélegezhető levegőt tartalmaz.

 

Forrás: Medizini, 2013/9