Egyiptomi díszek

Kedves Gyerekek!
Szeretnétek kipróbálni, hogy miként ékesítette magát egy fáraó? Csak néhány egyszerű dolog kell hozzá, és ez máris lehetséges: színes ceruza, festék, ragasztó, papírguriga (WC-papír vagy konyhai papírtörlő tartója), egy kevés flitter, színes dísz.

Az elkészítés menete

Fejdísz:

Az oldalról letölthető fáraó fejdísz mintát vágd ki, majd a nyíllal jelölt szaggatott vonal mentén vágd be. Itt kell az oldalsó résszel összeragasztani a felső részt.

A színtelen fejpánt részt told meg egy megfelelő hosszúságú papírcsíkkal, hogy a fejméretedhez illő legyen.

Ötlet:

Ha ragasztás előtt körberajzolod a mintát, akkor több fejdíszt is készíthetsz saját díszítéssel, színezéssel.Nyakdísz

Egy papírtányérból vágj ki egy kisebb (kb. 12 cm átmérőjű) kört.


Ez a kisebb kör a tányér szélétől kb. 1,5-2 cm-re legyen. Megrajzolhatod körzővel, de ha nincs körződ, egy kb. 12 cm-es átmérőjű kistányért is körberajzolhatsz. Fesd le a papírtányért egy neked tetsző alapszínnel, várd meg, amíg megszárad rajta a festék. Ha száraz, tetszés szerinti fess rá mintát. Készíts díszítési tervet! Ha egy másik lapon vázlatot készítesz a mintával, láthatod az „összhatást”, és ha szükséges, még tudsz rajta változtatni.

nyakdísz 1

Ötlet:

A nyakdísz közepére rajzolhatsz egy szkarabeusz (galacsinhajtó) bogarat is, melyet az egyiptomiak szent állatnak tartottak, a felkelő nap szimbóluma volt számukra. Kedvelt mintája volt ékszereiknek is.Kardísz

A kígyó-formájú karkötőhöz egy konyhai papírtörlő kartonját csigavonalban vágd fel.

Szebb lesz, ha előre megrajzolod a vonalat. A kígyó fejét kb. 2,5 cm-re az elejétől hajlítsd be, majd 1-2 cm-rel távolabb ismét hajtsd meg a papírt, de az ellentétes irányba. A kisebb karkötőhöz elég egy WC-papír gurigát kettévágnod hosszában. Fesd le a papírokat arany- vagy ezüstszínnel, majd száradás után díszítsd kedved szerint.

Az egyiptomiak a festékeiket főként őrölt ásványok, korom és tojás felhasználásával készítették. Kísérletezz te is a színekkel!Erika néni