Doromboló kedvencünk

Az ókori Egyiptomban a macskákat szent állatoknak tekintették.

Igen jó soruk volt, kényeztették, gondosan ápolták őket. Különleges védelmet is élveztek: ha valaki egy macskát bántott, nem úszhatta meg büntetlenül, a legszigorúbb büntetést mérték ki rá. Ha egy cica elpusztult, a testét bebalzsamozták és különböző macskajátékok és egérmúmiák kíséretében temették el. A régészek több százezer cicamúmiát találtak már.
A tenyésztés tudományának köszönhetően ma már többféle cica létezik. Van hosszú szőrű perzsa cica, rövid szőrű, kék szemű sziámi, majdnem csupasz szfinx és egyszerű házi cica is.

Sziámi cicaA cicák éles karmokkal vannak felszerelve,

ezért gond nélkül fel tudnak mászni a fára, kerítésre és a falra is. A karmok nem utolsósorban vadászfegyverek, a macskák segítségükkel ejtik el a zsákmányt. Éppen ezért nagyon vigyáznak arra, nehogy elkopjanak: járás közben visszahúzzák karmukat mancsuk húsos tokjába.A macskák szemében fényvisszaverő réteg van,

amelynek segítségével éjszaka is nagyon jól látnak. Ennek köszönhetik azt is, hogy sötétben világít a szemük.

Fogazatuk a többi ragadozóhoz képest egy kicsit más.

Bár kevesebb foguk van, ezek kiválóan alkalmasak a zsákmány megragadására, elejtésére és megrágására. A cicáknak az emberhez hasonlóan először tejfoguk van, amelyeket 12 hetes koruktól cserélnek maradandó fogakra.

A cicák előszeretettel teszik le gazdájuk lába elé az elejtett zsákmányt.

Egyes kutatók, akik a macskák viselkedését tanulmányozzák, úgy gondolják, hogy ez azért van, mert a cica szeretne minket is bevonni a vadászatba. A cicamama is így viselkedik, amikor kölykeit tanítja vadászni. Ezért, ha legközelebb a cicád a lábad elé helyezi vadászzsákmányát, dicsérd meg. Ezzel egyetértésedet fejezed ki. Semmiképpen se szidd meg, mert akkor valószínűleg még több zsákmányt fog hozni, hogy végre te is megtanulj vadászni!

A macskák viselkedésével kapcsolatban érdemes még a következőket megjegyezned.

Ha a cica magasra tartja a farkát, valószínűleg elégedett, boldog; ha vízszintesen, akkor bizonytalan. Ha viszont ide-oda mozgatja és hozzá fenyegetően morog, akkor dühbe gurult. Ez esetben semmiképpen se próbáld simogatással megnyugtatni, mert „vadászfegyverét” ellened is beveti. Várd meg, amíg magától megnyugszik.

Bizonyára már te is hallottad a kutya-macska barátság kifejezést. Abban az esetben használjuk, ha két ember nem érti meg egymást. A kutya és a macska viszonya is legendásan ilyen, legtöbbször idegesen reagálnak egymás jelenlétére. Létezhet-e egyáltalán a két állat között jó kapcsolat? Igen, amennyiben együtt nőnek fel, vagy már kicsi koruktól ismerik a másikat.

Dóri néni