Az aranyhörcsög és rokonai

Azok a cuki gombszemek, a folyton szimatoló rózsaszín orrocska és az az icipici farok…

Bizonyára sokan közületek elcsábultak már egy-egy aranyhörcsög láttán, és beszerezve a szükséges szülői engedélyt, hamarosan egy aranyhörcsög büszke tulajdonosának mondhattátok magatokat.

Így volt ez a mi gyerekeinkkel is. Sőt! Boginak egész tenyészete volt hörcsögökből, havonta törhettük a fejünket, hogy kinek nem kínáltunk még egy-egy kis hörcsögöt ajándékba…

Tudtátok, hogy az aranyhörcsögök származási helye

a mai Szíria, az a része a földnek, ahol néhány bibliai történet is játszódott?

Ma már azonban itt csak elvétve fordulnak elő a szabadban. 1930-ban Aharoni zoológus professzornak sikerült néhány példányt befognia, majd ezekkel hozta létre tenyészetét a jeruzsálemi egyetemen. Az 1950-es években már Európába is került néhány példány belőlük, amelyek aztán itt tovább szaporodtak és egyre több és több emberhez eljutottak. Ma több millióra tehető az aranyhörcsögök száma.Hogyan tartsd az aranyhörcsögöt?

A hörcsöggel együtt szükség van egy megfelelő méretű ketrecre is. A ketrec aljára vastag forgács vagy széna réteg kell, mert a hörcsög szívesen ás. Fontos, hogy legyen még egy lehetőleg fából készült házikó, amelyben aludhat és elbújhat az állat.

A hörcsög mindig egy helyen végzi el kis és nagy dolgát. Ezt a részt naponta takarítani kell, hogy ne járja át az egész házat a kellemetlen szag.


Mit eszik egy hörcsög?

Elsősorban magvakat (ezzel koptatja folyton növő metszőfogait), de szívesen fogadja a zöldségféléket és a gyümölcsöt is. Állítsunk fel egy itatóst is hörcsögünk számára! Hihetetlen, hogy mennyi ennivaló belefér egy hörcsög pofazacskójába! A többségét azonban nem eszi meg, hanem elviszi egy rejtekhelyre. Hogy miért? A nehéz, téli hónapokra gyűjt, ugyanúgy, mint a szabadban élő társai. Isten ezzel az ösztönnel gondoskodott róla, hogy a hörcsögök azt az időszakot is túléljék, amikor a természetben nem találnak táplálékot maguknak. Időnként a raktárkészletét is ellenőrizzük le, és ha penészes zöldséget, gyümölcsöt találunk, azt dobjuk ki!


A hörcsög akkor érzi igazán jól magát,

ha van valami tennivalója, ezért tegyünk a ketrecébe hörcsögkereket, üreges fát, papírhengert, amelyben mászhat, mozoghat, futhat.Tudnod kell, hogy a hörcsögök életritmusa eltér a miénktől,

ők éjjel aktívak, nappal pedig alszanak. Tehát csak akkor tedd be a ketrecet a szobádba, ha jó alvó vagy, és nem fog zavarni a kereket sebesen tekerő hörcsög zaja!

Mivel eredeti élőhelye a sivatag, ezért a meleget nemcsak kedveli, hanem szüksége is van rá. A szobánkban lévő hőmérséklet (20-22˚C) az ő számukra is megfelelő.


Nálunk is élnek hörcsögök a szabadban, mégpedig mezei hörcsögök.

A mezei hörcsögök mezőkön, szántóföldeken, 1 méterrel a föld alatt, földbe vájt lyukakban laknak. Általában egyedül élnek, ez alól kivételt képez a szaporodási időszak. A 4-16 csupasz, vak kis hörcsög nagyon gyorsan nő, négy hét múltán már szinte eléri a felnőtt méretet. 6 hetesen már készen áll a felnőtt életre, saját vackot ás, és megkezdi az egész nyáron át tartó szorgalmas gyűjtőmunkáját is.

Mezei hörcsög (a kép forrása: wikipédia)


Dóri néni