A madarak téli etetése

Mikor kell a madarakat etetni?

Ha a hőmérő napközben sem kúszik -5 fok fölé, vagy ha vastag hótakaró borítja a földet, fákat, bokrokat, akkor a madarak örömmel fogadják, ha szórsz nekik egy kis madáreleséget.
Mire figyelj az etetésnél?
Először is a madáretetődet olyan helyre tedd, ahol védve van a széltől, esőtől, hótól. Naponta kétszer, kora reggel és késő délután etesd meg a madarakat egy kevés madáreleséggel. Rendszeresen takarítsd ki az ürüléket a madáretetőből. Ha az idő javulni kezd, akkor egy héten keresztül csökkentsd az eleség mennyiségét, majd hagyd abba az etetést. Ha az időjárás nem túl kemény, akkor azok a madarak, amelyek itt maradtak nálunk, jól feltalálják magukat.


Figyeld a madáretetőt!

Nem minden madár eszi ugyanazt a táplálékot. Igazítsd az etetést a madarak igényeihez, hogy minél több fajtában gyönyörködhess. Készíts többféle madáretetőt is.


Madáretető a földön

Vannak madarak, amelyeknek hegyes, vékony csőrük van. Ilyen a feketerigó, a vörösbegy és az ökörszem. Ezek a madarak nyáron rovarokkal táplálkoznak, amelyeket a földön keresgélnek, télen viszont bogyókon élnek. Mivel ők a földön keresik a táplálékukat, ezért őket ott kell etetni. Tegyél a földre egy négyzet alakú deszkát (a legjobb lenne valamilyen vízhatlan tárgy), amelyet egy bottal kitámasztasz. Ez alá szórd az eleséget, ami lehet alma, mazsola, zabpehely.


Madáretető felakasztva

A kékcinke, a széncinke és a csuszka szintén hegyes, vékony csőrű madár. Rovarokkal táplálkoznak, azonban a fán keresik azokat, ezért nagyon jól tudnak mászni. Az ő számukra készítsd el a következő etetőt: szúrj egy hosszabb, vastagabb drótot egy almán keresztül (ha kell, kérd egy felnőtt segítségét), majd a drót alsó végét egy harapófogó segítségével hajlítsd vissza, hogy ne tudjon kicsúszni az almából. Szurkálj az almába sűrűn héj nélküli (de nem pirított) napraforgómagokat. Az így elkészült almát azután a drót segítségével akaszd fel egy ágra vagy egy vastag botra.


Madárház

A madarak másik csoportja rövid, vastag csőrrel rendelkezik. Ők azok, amelyek magokat esznek. Erős csőrükkel feltörik a magok héját is. Leggyakrabban a fákon keresik a táplálékukat, ezért az ő etetésükre egy madárház a legalkalmasabb. Itt fogsz találkozni a tengelicével, meggyvágóval és a pinttyel, de idelátogathatnak a cinegék is. Ezeket a madarakat különböző magokkal etesd (napraforgó, tökmag, köles). A boltban kapható madáreleségek legtöbbje is nekik készült.


Egy dologra érdemes odafigyelni. A madáretetőt olyan helyre tedd, hogy az ablakból is jól ráláss, hogy ha egy szürke, borús nap köszöntene rád, gyönyörködni tudj Isten pici teremtményeiben, és felvidítsák a napodat !

Dóri néni