A látás

Kedves kis Barátaim!
A bennünket körülvevő világot az érzékszerveink segítségével érzékeljük. Az ingereket: a hangokat, az illatokat, a látványt stb. az érzékszerveink veszik fel; az idegek eljuttatják az agyba, amely hihetetlen sebességgel feldolgozza őket. Ezek után reagálunk a bennünket ért ingerekre. Az orrunkkal szagolunk, a nyelvünkkel érezzük az ízeket, a bőrünkkel tapintunk, a fülünkkel hallunk, a szemünkkel pedig látunk. Most egy 5 részből álló sorozatot indítunk útjára, amelyben bemutatjuk nektek az érzékszerveiteket és azok működését.

Látás

Próbáltatok már tűbe cérnát fűzni? Ahhoz, hogy ez a művelet sikerüljön, a kéz és a szem összehangolt munkájára van szükség, tehát a látás nélkülözhetetlen ehhez a művelethez.
A szem egyike a legfontosabb érzékszerveinknek. Lehetővé teszi, hogy eligazodjunk és tájékozódjunk a bennünket körülvevő világban. Mint egy érzékeny kamera, a szemünk nap mint nap több ezer képet készít, amelyek közül sokat örökre megőrzünk az emlékezetünkben.

 

Előfordul, hogy valaki rosszul lát. Azt, aki csak a közeli tárgyakat látja élesen, rövidlátónak, azt pedig, aki csak a távoliakat, távollátónak nevezzük. Ez mindkét esetben szemüveggel javítható. Ahhoz, hogy jól láss, a szemednek A-vitaminra is szüksége van. A sárgarépában, sárgadinnyében, sütőtökben, kelkáposztában, kajszibarackban, paradicsomban sok az A-vitamin, fogyassz hát belőlük bőségesen!

Állapítsd meg, hogy jobb- vagy balszemes vagy-e!

Válassz ki egy tőled körülbelül 2 méter távolságra lévő közepes nagyságú tárgyat. A mutató és hüvelykujjad segítségével alkoss egy kört, egy „keretet” a tárgy körül. Az agyad a két szemeddel látott képeket eggyé szerkeszti. Ehhez az egyik szem által látott képet előnyben részesíti. Ezt hívják domináns szemnek.

A te domináns szemed az, amelynél, ha egy szemmel nézed a kiszemelt tárgyat, az még mindig a keretben helyezkedik el. A másik szemnél a tárgy kicsúszott a keretből.