Tudtad, hogy a Biblia 3 kategóriában is csúcstartó a Guinness rekordok könyvében? 

– A Biblia az első könyv, amely nyomtatásban megjelent (amikor Gutenberg feltalálta a könyvnyomtatást, 1452-ben először egy Bibliát nyomtatott ki).
– A Biblia a legszélesebb körben elterjedt könyv a világon. 1815 és 1975 között 2,5 milliárd példányt adtak el belőle.
– A valaha eladott legdrágább könyv egy Gutenberg Biblia volt. 1978-ban egy árverésen 1.265.000 fontért kelt el, ez akkor 152 millió forintnak felelt meg.

A könyvek könyve

Ezer okom van rá, amiért szeretem a Bibliát.

Már az is milyen csoda, ahogyan ez a könyv keletkezett! A Biblia igazából nem is egy könyv, hanem egy könyvgyűjtemény. Összesen 66 különböző könyvből áll: 39 könyvet tartalmaz a régebbi, vastagabb fele, amit Ószövetségnek hívunk, és 27 könyvet az újabb, amelyet Újszövetségként ismerünk. Ezeket a könyveket mintegy 40 ember írta 1.500 éven keresztül.

A legrégebbi könyvei (Mózes könyvei és Jób könyve) Kr. e. 1.400 körül, míg a legfiatalabb könyveit (János evangéliuma és a Jelenések könyve) i. sz. 95 körül keletkeztek. Szerzőik nagyon különböző emberek voltak. Akadtak közöttük művelt papok, királyok, orvosok, de voltak egyszerű halászok és pásztorok is. Még csak nem is ugyanazt a nyelvet beszélték, mert az Ószövetséget héber nyelven írták, az Újszövetséget pedig görög nyelven.

Mindezen különbözőségek ellenére a könyvek tökéletes egységet alkotnak. Nem mondanak ellent egymásnak, mindegyik ugyanarról az Istenről tanúskodik, és ugyanazt a történetet viszi tovább – a megváltás történetét. Ezt a világirodalomban páratlan folyamatot hívjuk ihletésnek. Ezek az emberek azért tudtak ilyen összhangban írni, mert ugyanaz a Szentlélek befolyásolta a gondolataikat, ő ihlette őket.

Csodálatos az is, ahogyan a Biblia fennmaradt.

A történelemben olyan sokszor próbálták megsemmisíteni, olyan sokan haragudtak rá, üldözték, valahogy mégis mindig megmaradt néhány példány belőle, amit utána Istenhez hűséges, elkötelezett emberek lemásoltak és terjesztettek.

Végül egészen elképesztő az emberekre gyakorolt hatása. Történelmi példák hosszú sora igazolja, hogy a Biblia szavainak milyen hatalma van az emberi jellem és viselkedés felett. Aki olvassa ezt a könyvet, többé nem lesz ugyanaz az ember, mint aki korábban volt. Megváltozik a jelleme, kedvesebb, együttérzőbb lesz, és elkezd Isten akarata szerint élni. Voltak már lázadó tengerészek (a Bounty lázadói), akik a hajóroncsok között talált Biblia hatására jó emberekké lettek, mások gonosz bűnözőkből változtak adakozó, másokkal törődő emberekké.

Olvasd el te is, és fedezd fel, hogy Istennek milyen fantasztikus terve van az életedre!

 

Gábor bácsi