A bőröd alá bújva

A bőröd a tested legkiterjedtebb szerve. Ha kiterítenéd magad elé kb. 1,2 négyzetmétert tenne ki, ami egy fürdőtörölköző méretének felel meg. A vízálló, rugalmas bőr az egész testedet körbeveszi. Véd a kiszáradástól, a kórokozóktól, a nap káros sugaraitól, a túlzott felmelegedéstől és lehűléstől.

A bőröd 3 rétege: a felhám, az irha és a bőralja. Mindez együtt egy kamasznál mintegy 8-10 kilogrammot nyomhat. A felhám legalsó rétege állítja elő az új bőrsejteket. Ezek felfelé nyomják a felettük lévő sejteket, az összenyomott felhámsejtek pedig laposak lesznek és elhalnak. Ezért a külső bőrréteg, az úgy nevezett szaruréteg lapos, elhalt sejtekből áll. Ezekből az elhalt sejtekből minden nap milliókat veszítesz el (akár 8 grammot is) korpa, pikkely formájában. Ily módon egy hónapon belül az egész felhámod kicserélődik.

A felhám alatt fekszik az irha. Ez a két réteg szorosan kötődik egymáshoz. Az irhában hajszálerek, idegek, szőrtüszők, izzadságmirigyek találhatóak.
Az irha alatt található a zsíros bőralja, mely a belső szerveket érő ütések csillapítására, hőszigetelésre és energiaraktározásra szolgál.

Bőröd színét a hámrétegben található festéksejtek (pigmentsejtek) határozzák meg. A fehér bőrű embereknél csak a hám alsó rétegében találhatunk barna színű festéket tartalmazó sejteket. A színesbőrű embereknél (pl. a feketéknél) a hám minden rétege tartalmaz ilyen festéket. A barnulás azt jelenti, hogy a bőröd védekezik a leégés ellen, ez egy természetes válasza a szervezetednek.

A nyár beköszöntével bőrödet fokozatosan védeni kell a leégés és a nap káros sugarai ellen. Minél világosabb a bőröd, annál hamarabb leégsz. A vörös hajúak a leginkább hajlamosak leégésre, utána a szőkék következnek, és csak ezután a barnák. Segít, ha testedet bekened magas védelmet biztosító napkrémmel (legjobb az 50+ faktorszámú). Ha közben fürdesz is, akkor vízálló krémet használj! A nap nagyon könnyen megkapja az orrodat, a füledet, a nyakadat, a válladat, a hátadat, ezért ezeket mindig gondosan krémezd be! A legjobb védelmet biztosító krémeknél se maradj órák hosszat a napon! Legjobb, ha egyhuzamban kb. fél órát tartózkodsz a napon, utána pedig egy kis időre árnyékba mész, hogy megvédd magad a nap okozta leégéstől. Különösen a déli órákban (11-15 óráig) nem ajánlott tűző napon tartózkodnod, amikor a napsugárzás nagyon erős.

Ha már megtörtént a baj és leégtél, akkor azonnal menj az árnyékba! Vegyél egy hideg zuhanyt, hogy hűtsd a testedet, vagy tegyél magadra nedves törölközőt! Mindenképpen menj el orvoshoz akkor, ha a bőrödön hólyagok keletkeztek, lázad, fejfájásod, hányingered vagy hasmenésed van. Lehet, hogy már napszúrást kaptál. Ezután néhány napig kerüld a napon való tartózkodást, hűvös szobában próbálj pihenni, és igyál sok folyadékot! Húzz világos színű, lenge, hosszú blúzt, nadrágot, tegyél fel napszemüveget, és viselj kalapot azért, hogy védd magad.

Mosoly doktor válaszol

Kedves Mosoly doktor!
A szüleim a legnagyobb melegben is arra intenek: vigyázzak, ne hogy megfázzak! De hogyan lehet megfázni a 30 fokos melegben?

Kedves kis Barátom!
Jól teszed, ha hallgatsz szüleid intelmére! Igen, 2 módon lehet nagy melegben is megfázni.
1. Ha a még nagyon hideg vízben (például a Balatonban) fürdesz, miközben tűz a nap. Ilyenkor a felsőtested felhevül, és úgy érzed, meleged van. Közben azonban az alsótested a vízben nagyon lehűl, és mivel ezt nem veszed észre, megfázol.
2. Ha hideg folyadékot iszol úgy, hogy tested felhevült a nap miatt, akkor is megfázhatsz, és heveny garatgyulladás alakulhat ki. Ezért nem szabad jeges teát ill. mélyhűtött folyadékot inni tikkasztó melegben sem, hanem várj 15 percet, míg a folyadék kienged.
Ha nem akarsz beteg lenni, mindenképpen kerüld el, hogy megfázzál nyáron!
Ha mégis megfáztál, akkor feküdj le, pihenj vagy olvass egy érdekes könyvet. A szervezetednek ugyanis szüksége van az erőre a betegség legyőzéséhez. Ezt az erőt pihenéssel szerzed meg. Igyál sok folyadékot, mert az orrfolyással a szervezeted folyadékot veszít, és szükség van a pótlásra. Ihatsz vizet, teát vagy valamilyen gyümölcslevet is. Ha három nap múlva sem leszel jobban, vagy ha magas lázad van, fáj a fejed, a füled vagy csúnyán köhögsz, menj el az orvoshoz!