A bárány

„Íme az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!”

– mondta Keresztelő János Jézusra mutatva (Jn 1:29).

Miért pont báránynak nevezi Jézust? – kérdezheted.

A juhok, de különösen a kicsi bárányok nagyon szelíd, békés, szeretetre méltó állatok.

Jellemző tulajdonságuk még a türelem, ezért például a betegségeket sem lehet mindig korán észrevenni náluk.

A próféták előszeretettel használták a bárány jellemtulajdonságait Jézus természetének bemutatására.

Az ószövetségi időkben annak az embernek, aki bűnt követett el, egy bárányt kellett feláldoznia, hogy bűnbocsánatot nyerjen. Az Egyiptomból való kivonuláskor is bárányt kellett áldozni Izrael fiainak. A bárány feláldozása Jézus kereszthalálára mutatott előre.

A juh (birka) már nem sokkal a föld teremtése után az ember háziállatává vált,

tejet, gyapjút és húst biztosítva számára. Az első pásztor, akit a Biblia megemlít, Ádám és Éva gyermeke, Ábel volt.

A juhok csoportban, azaz juhnyájban érzik magukat a legjobban.

A 12 hónapnál fiatalabb állatot báránynak, az apát kosnak, az anyukát jerkének nevezik. Az ivartalanított hím juh pedig az ürü. Az anya 5 hónapos vemhesség után tavasszal hozza világra 1-3 kicsinyét.

A juhok az egész világon elterjedtek, mert a táplálékukat tekintve egyáltalán nem válogatósak. Jól alkalmazkodnak földünk különböző tájainak időjárásához, így még a trópusokon is találhatunk juhokat.

A legtöbb juhfajta kitűnően tud mászni, ugrani és még úszni is jól tud.

A család fekete báránya,

mondják arra a személyre, aki valami miatt (például magatartásával) kirí a család tagjai közül.

De honnan is ered ez a szólás?

A juhok többsége ugyan fehér színű, de időről időre születnek fekete vagy foltos példányok is. Régebben azonban ezeket az állatokat nem szerették, mert gyapjukat sokkal nehezebb feldolgozni, mint a fehér gyapjút, ami tetszés szerint színezhető. Innen alakult ki a „fekete bárány” kifejezés.

A Bibliában is találunk példát a fekete bárányok jelenlétére.

Jákob a munkájáért cserébe kiválogatott „minden pettyes és tarka bárányt, minden fekete bárányt a juhok közül” (1Móz 30:32).

A juhfajok száma 5-600-ra tehető az egész világon. Egyetlen más gazdasági céllal tartott háziállatnak sincs ennyi fajtája. Vannak olyan juhok, amelyeket a gyapjukért tartanak. Ezek a merinó juhok. Az ő bundájuk kivételesen puha.
Vannak olyan juhok, amelyeket természetes „fűnyírónak” használnak. Ők a nehezen megközelíthető vagy gazdaságilag kevésbé hasznosítható területeket legelik le.

A Bibliában a juh a gazdagság fokmérője is. Minél több juha volt valakinek, annál gazdagabbnak, tehetősebbnek számított. Jóbról például azt mondja a Biblia, hogy hétezer juha volt, és tekintélyesebb embernek számított a többieknél (Jób 1:3).

Nekünk, magyaroknak van egy saját juhfajtánk, amely sehol a világon máshol nem található, csak ott, ahol magyarok élnek, ez pedig a racka juh. Ezt a juhfajtát valószínűleg még honfoglaló őseink hozták magukkal az őshazából.

(Kép: rackajuh)

 

Dóri néni

Tudtad, hogy

egyetlen más állatot sem említ meg annyiszor az Ószövetség, mint a juhot és a bárányt? Több mint 300-szor szerepel itt a nevük.