Mandulás-mézes keksz

Biztosan emlékszel, amikor karácsony tájékán nagymamád ilyen keksszel fogadott. Most eláruljuk a titkot, hogyan tudod te is könnyen, gyorsan és egészségesebben elkészíteni.


Legyen a kezed ügyében:

13 dkg méz
25 dkg liszt
8 dkg zabpehelyliszt
4 dkg kókuszvaj
10 dkg nyírfacukor
2ek. víz
1 tk. szódabikarbóna
1tk. sütőpor
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék

30 szem mandula vagy diót


Így készítsd el:

A mézet és a kókuszolajat mérd ki és olvaszd meg őket. A liszteket miután kimérted, töltsd egy tálba. Add hozzá a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket, a nyírfacukrot és legvégül a felolvasztott mézet, kókuszolajat és a vizet.

Gyúrd össze, majd letakarva tedd a hűtőbe, kb. 30 percig.

Eközben sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, készítsd elő a mandulákat vagy diókat, lisztezz be a gyúródeszkát. Fél óra leteltével a tésztát ezen nyújtsd ki, nehéz lesz, mert töredezni akar, de légy erős és ügyes.

Egy pogácsaszaggatóval szaggass ki köröket, óvatosan helyezd a tepsibe és mindegyik tetejére tegyél egy mandulát vagy diót.

Előmelegített sütőben 160 fokon 10 perc alatt süsd készre. Vigyázz, mert hamar leég az alja.



Egészségünk titkai


A cukor nem csak a fogaidra káros.

Sok-sok gyerek attól olyan izgága, mert túl sok fehér cukros ételt fogyaszt. A kristálycukor eredetileg barna színű. Amikor finomítják, hogy ilyen szép fehér legyen, nemkívánatos vegyi anyagok keverednek hozzá. Ez okozza aztán a bajt.

A családotokban használjatok inkább mézet, barna cukrot, vagy nyírfacukrot, amelyek finomítatlanabb, természetesebb édesítők.