Vegán tejberizses körte
8 db körte
1 l víz
10 dkg cukor
1,5 citrom leve
kis csipet só
—
20 dkg rizs
2 dl víz
1 csipet só
1 l növényi tej
10 dkg cukor
1 citrom héja
2 tk. kókuszolaj
Így készítsd el:
A rizst és a vizet tedd egy magas falú edénybe, és folyamatos kavarás mellett közepes hőfokon puhítsd fel a rizst a vízben.
Amikor elforrt a víz, sózd meg és öntsd rá a növényi tejet, ill. add hozzá a kókuszolajat, amely a tejben lévő zsiradékot pótolja. Időnkénti kevergetés mellett addig főzd a rizst, amíg felissza a növényi tejet, és kellőképp megpuhul. Keverd bele a citromhéjat, a cukrot. Egy órát lefedve hagyd állni.
Eközben párold meg a körtéket: hámozd meg őket, majd óvatosan alulról egy éles késsel vájd ki a magházukat. Vigyázz, hogy a körték egyben maradjanak.
Tedd a körtéket egy nagy lábasba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket és szórd meg cukorral, a csipet sóval, locsold meg citromhéjjal.
Közepes lángon lefedve főzd roppanósra a körtéket, kb. 10 perc alatt.
A lében hagyd őket kihűlni. Amikor kihűlt a körte és a rizs is, akkor jön a mókás dolog: minden körtét vizes kézzel borítsd be a kész tejberizzsel.
A legvégén forgathatod kókuszba is.
Egészségünk titkai
A növényi tej helyett használhatsz állati eredetű tejterméket is, de tudnod kell, hogy csak 4-5 éves korunkig termel a szervezetünk olyan anyagot, amely segíti tejcukrot emésztését. Ötéves kor felett már nem, ezért a gyomrodnak sokat kell küzdenie, hogy megeméssze azt.